На 18.05.2013 г. ОУ “Христо Смирненски” отбеляза с тържествен концерт своя 50-годишен юбилей.

Празникът започна с посрещане на знамето на училището. Особено настроение внесоха момичетата от мажоретния състав при читалище „Развитие” – гр. Разград. Гости на юбилея бяха г-жа Снежана Георгиева – заместник кмет на Община–Кубрат, г-н Стефан Калинов – ДД „ХДТО”, г-жа Татяна Дочева – директор на СОУ „Христо Ботев”,г-н Борислав Борисов –председател на Общинския комитет на СБУ. Да споделят радостта на юбилярите бяха поканени основатели на училището, учители-пенсионери, отдали сърцата и душите си на родното училище, родители.

Господин Володя Войков – директор на училището, поздрави всички гости, учители и ученици с думите:

„Уважаеми гости, колеги, скъпи ученици!

Добре дошли на празника, посветен на 50-годишнината от създаването на ОУ ”Христо Смирненски”!

        50 години – училище „Христо Смирненски”!

        50 години – храм на просвещението!

        50 години – всеотдаен творчески труд!

Драги ученици, преди 50 години основателите на това училище извършиха духовен подвиг, за да можете вие, младите поколения, да откривате богатствата на големите истини в просторните класни стаи.Някои от тях са сред нас като скъпи гости на празника ни. Други вече не са между живите.Предлагам да почетем паметта им с едноминутно мълчание.

Уважаеми учители – ветерани, вие отдадохте голяма част от живота си на училището, вплели мечтите и вярата на първоучители. Благодарим ви всички ние – ръководството, педагогическият колектив и учениците, че положихте основите на ОУ ”Христо Смирненски” като храм на знанието и духовността и че бяхте негови ревностни и усърдни радетели, за да можем днес ние да честваме този половинвековен юбилей!

50 години са възраст, достойна за уважение. За този период училище „Христо Смирненски” доказа, че е огнище на родолюбие, култура и знания. Хилядите ученици, негови възпитаници, доказват ежедневно това със своя висок професионализъм на различни поприща във всички сфери на живота. Имало е трудности през годините, но ентусиазмът и желанието за работа са помагали за преодоляването им.

      Скъпи колеги, благодаря ви, че с апостолски труд съхранявате традициите на родното образование!

       Всеки един от нас добавя нови редове в историята на училището.

·         Учениците – със самочувствието на възпитаници на доказана образователна школа.

·         Учителите – със съзнанието, че носят отговорност за възпитанието и образованието на всеобщото ни бъдеще – младите хора.

·         Училищното ръководство – с идеята, че училището трябва да върви напред, приемайки всички предизвикателства на съвремието.

·         Всички ние заедно – с ясната визия да превърнем училището в притегателен център, в който се обучават и възпитават бъдещи достойни граждани на Република България.

      Честит юбилей, уважаеми колеги!

      Честит празник, скъпи ученици!“

Г-жа Снежана Георгиева прочете поздравителен адрес от Община – Кубрат, след което ученици от СОУ”Христо Ботев” също поднесоха своите пожелания.

Голям интерес у всички предизвика богатата презентация за историята на ОУ”Христо Смирненски”, включваща моменти от създаването на училището до днес, илюстрираща с много снимков материал дейността на учители и ученици през годините.

Вече 50 години училището носи с чест името на поета Христо Смирненски и затова ученици от V – VIII клас представиха композицията “Децата на града„ по негови стихове. Иво  и Ибрям се превъплътиха в образите на дявола и юношата от безсмъртната творба на Христо Смирненски „Приказка за стълбата „ и предизвикаха заслужени овации с изпълнението си.

Децата от II клас бяха подготвили драматизация на приказката „Най-скъпоценният плод” и пренесоха всички в залата в света на българския фолклор. Третокласниците представиха драматизация на приказката  “Златната гъска” и се справиха чудесно с ролите си на английски език.

Много весело настроение внесоха в концерта учениците от IV клас с хумористичната сценка “Бъдещи петокласници” и петокласниците със скеча „Вкъщи след училище”. За всички гости пяха момичетата от шестите класове, Габриела и Вихър от първи клас, свири на китара Цветелина от шести клас, танцуваха децата от началния курс.

 Специален поздрав за всички празнуващи бяха прекрасните изпълнения на мажоретния състав и формация „Феникс” към читалище „Развитие” – гр.Разград.

Клуб „Млад журналист“